Portugalska vina

Proizvodnja vina u Portugalu datira još iz perioda rimskog doba.

Portugalija je insteresantna u vinskom svetu posebno poslednjih godina zato što ima najviše autohtonih sorti, a upravo je to ono što se traži na tržištu. Pokazalo se da su te sorte mnogo otpornije na bolesti, plesni i ostale neprilike koje mogu da se jave u vinogradima. U zavisnosti od klimatskih uslova - geografske širine i nadmorske visine, autohtone sorte daju različite prinose i različita vina. Zahvaljujući tome, vinarije iz Portugalije imaju veliki broj različitih etiketa i nekoliko svojih brendova koje plasiraju na tržište pod imenom sorte.

Najpoznatija Portugalska vina su Porto, Vinho Verde i Madera, vina koja se proizvode baš od autohtonih sorti.

Tipična vina Portugala prave se isključivo za domaće tržište, a najbolje vinarije stvaraju nove proizvode prilagođene svetskim tržištima – naravno, s unikatnim karakteristikama portugalskih sorti. Upravo radi toga, Portugal se danas nalazi na visokoj poziciji kada se govori o glavnim svetskim vinskim izvoznicima.
Portugalska vina privlače sve veći i veći broj zaljubljenika u vino.

Postoje tri kategorije portugalskih vina
Vinho de Mesa – pripada grupi stonih vina koja obično uključuju raznoliku kolekciju grožđa i ne navodi se godina kada se vino proizvelo.
Vinho Regionalne – regionalno vino sa sertifikatom o poreklu. Postoji jedanaest vinskih regija u Portugalu koje imaju numeričke sertifikovane pečate. Oznaka je vidljiva na prednjoj strani etikete.
Denominação de Origem Controlada ili DOC – vina sa najvišem standardom sertifikacije. Ovo je grupa najkvalitetnijih vina koje Portugal može ponuditi.

Vinogradske regije u Portugalu
ALENTEJO je velika regija u južnom i središnjem delu Portugala i potražnja za vinom iz ovog područja znači da tražite najskuplje vino U ovom području zastupljena je mikro-klima koja je povoljna za uzgoj dobrog i kvalitetnog grožđa.
DÃO, jedan od najstarijih utvrđenih vinskih regija u Portugalu nalazi se u unutrašnjosti, na brdovitom terenu s granitnim tlom i umerenom klimom. To je mestu gde je nastala loza Touriga Nacional – glavni i sastavni deo vina Port.
BAIRRADA se nalazi u Beiras regiji, u središnjem Portugalu, koji je poznat po proizvodnji bogatog i duboko crvenog vina od grožđa Baga, Castelao i Rufete.


Kvalitetna vina proizvedena na određenom području – Vinho de Qualidade Produzido em Região Demarcada (QWPSR ili VQPRD), čine najbolja vina koja možete pronaći u zemlji.

Portugalska vina 01
Portugalska vina 01
Portugalska vina 02
Portugalska vina 02
Portugalska vina 03
Portugalska vina 03
Portugalska vina 04
Portugalska vina 04