Francuska vina

Francuska se često pominje kao zemlja najboljih vina. Većina najpoznatijih svetskih sorti koje su prisutne u mnogim zemljama potiču baš iz Francuske. Zahvaljujući vekovnom vinarskom iskustvu, kvalitetnom zemljištu, mikroklimi i sortama grožđa, nijedna zemlja ne može biti konkurencija Francuskoj u proizvodnji vina.

Najpoznatije vinske regije Bordeaux, Burgundija i Champagne ponose se raznim vrstama vrhunskog crnog i belog, slatkog i suvog vina, a Champagne i istoimenim penušavim vinom.


VINORODNE REGIJE FRANCUSKE:

• Alsace - u vinskoj regiji Alzas gaji se prvenstveno belo grožđe nemačke i francuske sorte. Prilikom proizvodnje vina, ne mešaju se različite sorte. Najzastupljenija sorta je rizling. Većina vina proizvedena u Alzasu nose oznaku AOC, što označava naziv kontrolisanog porekla. Vina imaju ukus začina i raznih voćnih aroma. Trenutno su na srpskom tržištu prisutni proizvođači vina iz ove regije : Arthur Metz, Hugel et Fils.
• Bordeaux – vinska regija smeštena na jugozapadu Francuske, ubraja se u najbolje vinske regije na svetu. Prva asocijacija na reč Bordo, su kvalitetna francuska vina, poput Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.
Zahvaljujući velikoj raznolikosti zemljišta ova regija daje veoma različita vina. Istinski ljubitelji vina ne žale novac za bocu nekog skupog grand cru vina iz Bordoa. Najbolje godine berbe vina su najčešće najskuplje. Vina dobre berbe potrebno je da stare najmanje 10 godina. Tek posle tog perioda dobijaju na mekoći i eleganciji. Vina sa oznakom Appellation Bordeaux Controlee spremna su za konzumiranje odmah po puštanju na tržište.
• Bourgogne - Burgundija je po prostranstvu najveća vinska regija. Najpoznatije sorte grožđa u Burgundiji su Chardonnay i Pinot Noir. Najveći deo vina proizvodi se od ovih sorti. Te dve sorte sinonimi su za vina Burgundije.
Majstori vinarstva Burgundije su zahvaljujući shvatanju značaja zemljišta pokazali kako se od samo dve sorte grožđa mogu proizvesti vrhunskih vina.
Vino Chablis od sorte grožđa Chardonnay, proizvedeno u ovoj regiji najpoznatije je i najprodavanije na srpskom tržištu. Osim Chabilsa tu su još vina Pouilly Fuissé, Meursault, Puligny – Montrachet, Corton – Charlemagne.
• Champagne - vinska regija na najsevernijem delu Francuske, poznata je po proizvodnji penušavih vina, kojima je Francuskoj donela svetsku slavu
• Vallée du Rhône – najpoznatiji vinogradi koji daju neka od najcenjenijih francuskih vina smešteni su uz reku Ronu. Vodeće sorte u ovoj vinskoj regiji su u Syrah i Grenache noir od kojih se proizvode dobro obojena, buketna i alkoholna crna vina. Poznavaoci vina kažu da su vina iz ove vinske regije glavni konkurenti vinima iz Bordoa.
• Provance, Corse - najstarija vinska regija, smeštena na Azurnoj obali. U ovoj regiji proizvode se uglavnom crvena i roze vina. Provansa je poznata po najkvalitetnijim roze vinima na svetu. Vina iz ove regije odlikuje izrazito puno telo i intenzivna aroma. Najbolja vina ove regije u sebi sadrže “notu Mediterana”. Poznata vina ove regije su Chateau Pradeaux i Chateau de Roquefort.
• Val de Loire - dolina Loare osim što je poznata po prelepim dvorcima, može da se pohvali i nekim od najlepših vina na svetu. U ovoj regiji proizvodi se velika količina vina i velika lepeza stilova vina. Poznata su vina Pouilly-Fume i Sancerre, oba proizvedena od poznate sorte grožđa Sauvignon Blanc.


Šardone, Kaberne, Širaz, Merlot i Kabernet Sovinjon, su poznate i popularne sorte, poreklom iz Francuske. Crvena, rose, bela i penušava, vina proizvedena u francuskim vinarijama, variraju od jeftinih do vrhunskih. Pojedina vrhunska francuska vina ubrajaju se u najskuplja na svetu.

Šampanjac se proizvodi od tri različite vrste grožđa: crnog Pinot Noir i Pinot Meunier i belog Chardonnay. Po etiketi na boci znaćete koji tip šampanjca kupujete. Ukoliko na etiketi piše Champagne, sa velikim slovom C budite sigurni da je to šampanjac proizveden u Francuskoj. Jedino francuski proizvođači šampanjca su ovlašćeni da ovaj naziv koriste na ovakav način.

Francuska vina 01
Francuska vina 01
Francuska vina 02
Francuska vina 02
Francuska vina 03
Francuska vina 03
Francuska vina 04
Francuska vina 04
Francuska vina 05
Francuska vina 05
Francuska vina 06
Francuska vina 06
Francuska vina 07
Francuska vina 07
Francuska vina 08
Francuska vina 08
Francuska vina 09
Francuska vina 09
Francuska vina 10
Francuska vina 10
Francuska vina 11
Francuska vina 11
Francuska vina 12
Francuska vina 12
Francuska vina 13
Francuska vina 13
Francuska vina 14
Francuska vina 14
Francuska vina 15
Francuska vina 15
Francuska vina 16
Francuska vina 16
Francuska vina 17
Francuska vina 17
Francuska vina 18
Francuska vina 18
Francuska vina 19
Francuska vina 19
Francuska vina 20
Francuska vina 20
Francuska vina 21
Francuska vina 21
Francuska vina 22
Francuska vina 22
Francuska vina 23
Francuska vina 23
Francuska vina 24
Francuska vina 24
Francuska vina 25
Francuska vina 25
Francuska vina 26
Francuska vina 26
Francuska vina 27
Francuska vina 27
12