Čileanska vina

Čile - država okružena pustinjom Atacama sa severne strane, Pacifikom sa zapada i Andama sa istoka.
Zbog ovakvih geografskih uslova uzgoj vinove loze ograničen je na područje umerene klime u središnjem delu države.

Na proizvodnju vina u Čileu najviše uticaja je imala francuska. Danas su vina čileanskog porekla poznata kao kvalitetna, a Čile je deveti najveći proizvođač vina na svetu.

Čile je zemlja koja je u zadnjih dvadesetak godina najviše napredovala i osvojila svet ljubitelja dobrog vina.

Poslednjih godina vinarstvo u Čileu postalo ozbiljna i značajna privredna grana.

Nekada se u Čileu gajila autohtona sorta grožđa Pais, međutim danas su primat preuzele francuske sorte grožđa Cabernet Sauvignon, Merlot i Carménère.

 

Regioni sa najboljim uslovima za proizvodnju kvalitetnih vina u Čileu su:
Maipo - vinska regija poznata po crnim vinima Merlot i Caberne sauvignonon
Curico – vinska regija poznata po belim vinima Chardonnay i Sauvignon Blanc
Maule- vinska regija poznata po belim vinima Chardonnay i Sauvignon Blanc, i crnim Cabernet Sauvignon i Merlot


Danas u Čileu postoji više od 300 vinarija, a neke od poznatijih su:
• Vinarija Concha y Toro - Vodeći proizvođač i distributer vina Latinske Amerike i lider u industriji vina.Ova vinarija prisutna je u više od 130 zemalja sveta.

• Vinarija Undurraga - Zahvaljujući iskusnom timu i modernim objektima, Undurraga je razvila kvalitetna vina međunarodnog renomea, koja su u stanju da zadovolje širok spektar ukusa. Vinogradi vinarije prostiru se na oko 1.200 hektara u tri vinska regiona. Undurraga je postala sinonim za kvalitet i inovacije u proizvodnji penušavih vina. Poznata vina vinarije Undurraga su : Altazor, Founder’s Collection , Vigno, -T.H. , Sibarislate.

• Vinarija Miguel Tores - Tores proizvodi neke od svojih najboljih i najvrednije vina baš u Čileu. Brendovi vinarije Torres: Las Mulas, Santa Digna, Estelado, Días de Verano, Pisco El Gobernador, Reserva de Pueblo, Miguel Torres Gran Reserva, Cordillera, Nectaria, Conde de Superunda.

• Vinarija VIÑEDOS ORGÁNICOS EMILIANA - Vinariju Emiliana karakteriše proizvodnja organskih i biodinamičkih vina. Emiliana je prvi u istoriji Čilea1997 g. proizveo biodinamički vino Emiliana Ge. Nekoliko godina kasnije proizvedena su druga velika vina: Coyam, Novas i Adobe Reserva, Signos de Origen i Late Harvest. Sva vina su napravljena od organskog grožđa koje odražava kvalitet vinograda. Danas je ovo jedina vinarija u Čileu, koja ima sve sertifikate u oblasti biodinamic i odnosa sa prirodom.

Cileanska vina 01
Cileanska vina 01
Cileanska vina 02
Cileanska vina 02
Cileanska vina 03
Cileanska vina 03
Cileanska vina 04
Cileanska vina 04